Latest topics
» HOW TO GET DROPBOX 16GB
Пон Юли 11, 2016 11:49 am by Mr.storm9x

» Dropbox 18GB Permanent
Нед Юли 10, 2016 10:38 am by Mr.storm9x

» womens occasion dresses
Нед Май 13, 2012 12:35 am by Mr.storm9x

» Gaming Through Time
Вто Дек 06, 2011 5:08 pm by Mrblack0301

» Spotify Wants to Attract Users With Apps
Пон Дек 05, 2011 10:26 pm by minamai

» New Couple Alert
Пон Дек 05, 2011 10:26 pm by minamai

» First Vietnam province announces hand-foot-mouth epidemic
Пон Дек 05, 2011 10:25 pm by minamai

» Down On The Floor
Пон Дек 05, 2011 1:14 pm by minamai

» Hopper Jonnus Fang
Пон Дек 05, 2011 1:14 pm by minamai

» Two-headed baby dead
Пон Дек 05, 2011 1:13 pm by minamai

ГалерияВсичко, което трябва да знаете за хамстерите

Go down

Всичко, което трябва да знаете за хамстерите

Писане  Admin on Нед Апр 19, 2009 12:39 am

Хамстерът като домашен любимец

Една от най-важните черти на хамстера е усамотената му природа. Въпреки че са отгледани като част от едно котило, след като навършат 10-седмична възраст, не харесват компанията на други хамстери. Могат да се отглеждат по единично. Когато се гледат мъжкари заедно, те се бият и дори понякога единият може да убие другия. Хамстерът проспива по-голямата част от деня, като се разбужда по пладне, за да изкара една активна вечер. Хамстерите имат сравнително кратък живот – около 2-2,5 години (като засега рекорда е 4 години). Хамстерът има съвсем къса опашка, големи бузи и малки очи. Възрастните са обикновено от 10 до 15 см дълги, но женските достигат 17,5 см, като те са по-едри и по-големи от мъжките. Краката им са неокосмени, имат 4 пръста на предните и 5 пръста на задните крака. Хамстерите са доста послушни. Те реагират спокойно, когато се занимават с тях и именно това ги прави добър избор за деца. Не изискват много място или големи клетки, а също не ядат и много храна. Хамстерите се гледат много лесно. Не е необходимо човек да прекарва много време с тях, храната им се осигурява лесно и са доста устойчиви на заболявания.
Хранене
Хамстерите могат да се хранят с храна за хамстери, пресни плодове и зеленчуци. Хубавата храна за хамстери съдържа зърна от жито, изсушени зеленчуци, фъстъци, семена от шафран и малко слънчогледово семе. Не ги хранете със смес за птици. Купувайте по малко храна, за да е винаги прясна. Хамстерът изяжда около 1 супена лъжица от микса на ден. Миксът за хамстери е основното, което трябва да ядат. Наблюдавайте хамстера си дали изяжда всичко. Хубаво е към микса да се добавят малко количество свежи зеленчуци като моркови, зеле, целина, карфиол и броколи. Плодове се дават в много малки количества. Хубаво е да им се дава райграс 2-3 пъти в седмицата. Трябва да се избягват следните храни: суров боб, картофи, цитрусови плодове, домати, чесън, шоколад, а също и сладки и солени храни. Нужно е да се добавя и витаминна добавка, за да сте сигурни, че хамстерът ви получава всичките необходими за него витамини и минерали. Тъй като са нощни животни, е хубаво да се хранят по здрач, когато се събуждат.
Болести

Мокра опашка
Това е много сериозно чревно заболяване при младите хамстери, което обикновено завършва със смърт. Болните хамстери имат мокра и зацапана опашка от настъпилата диария. Заболяването не се предава на хора. Наблюдава се предимно при 3-6 седмични хамстери. Тъй като голяма част от хамстерите по зоомагазините са точно в тази възраст, заболяването може да настъпи скоро след купуването. Всички породи хамстери боледуват от тази болест.Какви са симптомите?Болните хамстери са летаргични, нямат апетит и спират да си почистват козината. Имат много тежка водниста диария, която зацапва областта около ануса и опашката. Диарията предизвиква обезводняване. Чувстват болки в корема. При тежки случаи се наблюдава кръв в диарията. Това е сериозно заболяване и, ако се забележат споменатите симптоми, се консултирайте с ветеринарен специалист.Как се лекува?Прилагат се антибиотици. Прави се вливане на разтвори против обезводняването, дават се лекарства за диарията. Хамстерите се поставят на топло и чисто. В повечето случаи, въпреки лечението, настъпва смърт 48 часа след наблюдаване на клиничните признаци. Как може да се предотврати?Хамстерите трябва да се отглеждат на чисто. При избора на хамстер трябва да се избере такъв, на който родителите не са боледували. Трябва да се избягва стресът и рязката смяна на обстановката - по-рядко да се играе с него през първите няколко дни; плавна промяна в храната, ако се сменя и т.н.

Паразити

При наличието на паразити, се подува корема и хамстерите отслабват. Само някои тении и глисти от сем. Oxynridae могат да засегнат хамстерите. Малки сегменти или приличащи на семки от краставица частици, са сигурен белег за паразитно заболяване. Най-сигурно е микроскопското изследване. Заболяват също и от външни паразити - бълхи и по-рядко от кърлежи. При тях се наблюдава суха кожа, пърхут, опадане на козината или сърбеж. При третирането е важно не само животните да се обезпаразитят, но и дома ви.
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 132
Points : 333
Reputation : 9
Join date : 18.04.2009
Age : 28
Местожителство : Пловдив

Вижте профила на потребителя http://zaicheta.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Всичко, което трябва да знаете за хамстерите

Писане  Admin on Нед Апр 19, 2009 12:39 am

Отглеждане
Преди да си вземете хамстер трябва да си направите сметка дали ще можете да го отглеждате и да му осигурите най-подходящите условия за неговото пребиваване във вашето жилище.
Трябва да знаете, че хамстерите са активни нощно време и прочти през целия ден спят. Трябва да знаете също какво ще правите с вашият любимец когато вие сте на почивка. Важно е също почистването на клетката поне 1-2 пъти в седмицата. Всичко това трябва добре да се обмисли преди да се запътите към зоомагазина.

Температура Хамстерите имат способност да изпадат в зимен сън, ако температурите паднат под 15°С. Те започват да се движат все по-малко и дишането им се забавя. Нормалната за тях температура е 21°-23°С. Хамстерите лесно изпадат в стрес от високи температури, така че е добре през лятото да се държат на хладни места в помещението.

Постелка
Хамстерите обичат да правят дупки, затова постелката трябва да е дебела-3-4 см. Добре е да се смени всяка седмица, като обикновенно хамстерие използват единия ъгъл на клеткта за тоалетна и там постелката трябва да се сменя по-често.
За настилка се ползват непреработени дървени стърготини. Не бива те да са много фини, за да не попадат в очите и носа на хамстера.
За съндъчетата за риене не трябва да се ползва пясът събран отвън понеже може да зарази вашият любимец.

Клетката
Клетката на хамстера трябва да е поне 47 х 47 см и 15 см висока. Най-добри са клетките с твърда основа. Има три вида клетки, които се използват при хамстери: от стоманена мрежа, стъкло или пластмаса. Клетката от стоманена мрежа позволява на хамстера да използва мрежата като уред, по който да се катери. Стъклените клетки се почистват лесно, но нямат почти никаква вентилация. Пластмасовите обикновено се продават с много играчки за хамстерите, което ги прави трудни за почистване, а и в тях вентилацията не е оптимална. Има и клетки на два етажа, които са подходящи както за едно животно така и за повече.
При обзавеждането на клетката първото нещо, което трябва да поставите е къщичка за сън. В зоомагазините има различни модели готови къщички. По- добре е да си вземете такава с повдигащ се покрив особено ако смятате да развъждате любимците си.
Подходящи за храна са тежките съдове коите не могат да бъдат преобърнати. Те трябва да се почистват лесно. Съдовете за вода представляват специални готови поилки, които можете да откриете в зоомагазините.
Хамстерите обичат де си играят и затова трябва да им осигурите катерушки, играчки или колела за бягане. Те са важни и за поддържането на здравето им. Катерушка може да се направи и в домашни условия от клони.
В зоомагазините може да се намерят съндъчета за риене. Това е едно от най-любимите занимания на хамстерите.
Важно е клетката да се разположи на място където няма пряко слънце и не става течение. Тя не бива да се поставя и близо до отоплителни уреди, които да изсушават прекалено въздуха. Тъй като хамстерите спят през деня тяхната клетка не бива да е близо до телевизор който постоянно ще работи. Това може да доведе до раздразнение и агресия.
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 132
Points : 333
Reputation : 9
Join date : 18.04.2009
Age : 28
Местожителство : Пловдив

Вижте профила на потребителя http://zaicheta.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Всичко, което трябва да знаете за хамстерите

Писане  Admin on Нед Апр 19, 2009 12:39 am

Съвети при покупката на хамстер

С хамстер можете да се снабдите от ваш познат, който има малки или да си закупите от зоомагазините. Когато купувате хамстер трябва да се съобразите с това, че са активни нощно време. За това най-подходящ за покупка на такова животно е късния следобяд. Когато си избирате хамстер трябва да огледате добре всички животни в клетката. Здравото животинче е с добре отворени очи без изтечения от тях. Изпражненията му са твърди и сухи и задницата му е много чиста. Ако един от хамстерите има подобни признаци не си вземайте от тази клетка понеже може всички, които са вътре да са се заразили.
Възпитание
Хамстерите могат да бъдат опитомени само при условие, че се занимавате с тях редовно. Преди да започнете опитомяването на хамстера трябва да се научите да го държите правилно. Това става като с дланта се обхване животното отгоре, а коремчето се обхваща с пръстите, без да го притискате. Не трябва да хващате животното за различни части на тялото или за кожата, както и за козината на тила. Това причинява болка и може да накара хамстера да ви ухапе дори и да е миролюбив.
Хамстерът обича да си похапва и това може да ви помогне при опитомяването му. Когато му подавате лакомство от ръка можете да се опитате да го погалите. В началото той може да не ви позволява, но ако сте постоянни и търпеливи ще постигнити успех. След това можете да го пуснете да се разхожда извън клетката като постоянно го наблюдавате. Това ще е много интересно за него понеже той е любопитен по природа и ще очаква с нетърпение следващата разходка. Не забравяйте поощрението чрез лакомства.
Ако се заредите с търпение за кратко време вие можете да приучите вашият любимец да не се страхува от вас и да очаква вашето внимание и компания. И не забравяйте, че вашият хамстер винаги трябва да бъде наблюдаван от вас или друг член на семейството особено когато е извън клетката.
Здраве
Здравето на вашият хамстер зависи от вас. Течението, горещия и студения въздух, влагата могат да разболеят вашия любимец. При ваденето на хамстера извън клетката трябва да го предпазвате от различни опасности, които се крият в дома ви. Не бива да има достъпни за него електрически кабели. Не бива да го изпускате от поглед ако наблизо има съдове пълни с вода. Хамстерите са любопитни и се пъхат във всяка дупка, която открият (зад парно, под мебели и др). Ако имате друг домашен любимец той не трябва да присъства в стаята когато хамстерът е на разходка. Чрез предварителното обезопасяването на всички тези неща вие ще осигурите вашето спокойствие и сигурността на вашия любимец.
Хамстерите са едни от най-устойчивите на болести животни. Здравето им обаче много зависи от условията, в които ги отглеждате. Ако те са оптимални и в клетката се поддържа чистота няма да имате проблем с новият любимец. Повечето от заболяванията трябва да се търсят в неправилното хранене или неподходящо място на клетката в дома. Профилактиката при този вид животни е за предпочитане пред лечението.
Тъй като хамстерите живеят кратко трябва още в зоомагазина да се избере млад и добре подвижен индивид, който да радва собствениците си по-дълго време. Въпреки това и дори при много добри условия на отглеждане вашият хамстер може да се разболее. Признаци на това са намалената подвижност, безапетитие, притворени очи, изтечения от очите или носа, проскубване или опадане на козината. При наличие на някои от тези симптоми трябва да се обърнете към вашият ветеринарен лекар. Не трябва да му давате лекарства без лекарско предписание. Така вместо да му помогнете може да му навредите.
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 132
Points : 333
Reputation : 9
Join date : 18.04.2009
Age : 28
Местожителство : Пловдив

Вижте профила на потребителя http://zaicheta.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Всичко, което трябва да знаете за хамстерите

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите