Latest topics
» HOW TO GET DROPBOX 16GB
Пон Юли 11, 2016 11:49 am by Mr.storm9x

» Dropbox 18GB Permanent
Нед Юли 10, 2016 10:38 am by Mr.storm9x

» womens occasion dresses
Нед Май 13, 2012 12:35 am by Mr.storm9x

» Gaming Through Time
Вто Дек 06, 2011 5:08 pm by Mrblack0301

» Spotify Wants to Attract Users With Apps
Пон Дек 05, 2011 10:26 pm by minamai

» New Couple Alert
Пон Дек 05, 2011 10:26 pm by minamai

» First Vietnam province announces hand-foot-mouth epidemic
Пон Дек 05, 2011 10:25 pm by minamai

» Down On The Floor
Пон Дек 05, 2011 1:14 pm by minamai

» Hopper Jonnus Fang
Пон Дек 05, 2011 1:14 pm by minamai

» Two-headed baby dead
Пон Дек 05, 2011 1:13 pm by minamai

ГалерияХарактеристика

Go down

Характеристика

Писане  Admin on Пон Сеп 07, 2009 6:24 pm

Произход

Сладките кученца с нацупени муцунки и тъжни очи идват от Древния Китай.
Там те са били развъждани и отглеждани за компаньони в императорския дворец.
През 1950 г. Китай започва търговски обмен с Европа и много от малките кученца са подарявани на моряци от Стария континент. Така породата е пренесена на наши земи. Първите мопсове слезли от корабите в Холандия и били наречени Mopshond. Наименованието се е запазило и до днес, макар че английската дума за мопс е pug /от свит юмрук, с който се асоциира нацупената им муцка/.
Китайците винаги са вярвали,че разпознават в трите челни гънки на мопса рисунки на техни йероглифи. Най-търсената от тях дума била принц.

Външен вид

Мопсът се отличава с изключително горда стойка и походка, присъща за азиатските породи. Има солидна структура и атлетично,мощно телосложение.
Очите му са кръгли, тъмни, големи и много мили.
Ушите са малки, триъгълни и поставени високо на главата, с кадифена тъмна козинка.
Вратът е силен и широк в основата.
Тялото на мопса е прибрано и масивно, с широк и добре спуснат гръден кош
Опашката е високо разположена и завъртяна. Много се цени двойното завъртане.
Предните крачета на мопса се отличават със средна дължина, прави са и успоредни, елегантни и мускулести.
Космената покривка е къса, нежна и мека. В бежов цвят или чисто черна.

Характер

Мопсът притежава по-особен характер от другите кучета и несравнима индивидуалност.
Никоя друга порода не показва подобна привързаност към стопанина си и такава чувствителност. Мопсът следи господаря си неотлъчно като сянка, независимо дали той отива да си налее вода в кухнята , или да седне пред телевизора. Малките сладурчета се привързват изключително към семейството си и държат да участват активно във всички дейности. Когато не им се обръща внимание се чувстват нещастни и изолирани.
Изключително интелигентни са и се поддават бързо на обучение и дресировка.
Обожават децата и искат да играят непрекъснато с тях. Разбират се добре с представители на всички други породи, не са агресивни.
Като истинскки глезльовци, мопсчетата обичат да ги гушкат и да ги носят на ръце. Обикновено любимото им място в къщи е да се сврат в краката на господарите си или да седнат до тях.
Мопсът е изключително игриво и подвижно животно, изпълнено с неизчерпаема енергия. Обижава игрите и разходките. Все пак, обича и да си поспива доста. Повечето мопсове спят по 16 часа на ден, но когато се събудят нямат равни по ентусиазъм и динамика!
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 132
Points : 333
Reputation : 9
Join date : 18.04.2009
Age : 28
Местожителство : Пловдив

Вижте профила на потребителя http://zaicheta.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Характеристика

Писане  Admin on Пон Сеп 07, 2009 6:25 pm

Съгласно Зооложкото дружество на Лондон, Мопсът е един от най-старите породи кучета, произхождащ от Китай проблизително около 700 година преди новата ера. Тяжната поява е отбелязана в Холандия, Германия, Англия, Испания и Русия не по рано от 15-16 век където те се наричат съответно Mopshunden, Mops, Carlin, Carlini и в Англия са известни като Холаднски Мастиф (Dutch Mastiffs) или Pugs. Мастив мило това е силно куче с къс косъм и с увиснали уши и устни.

Мопсове споделят произхода на Пекинезите но не спадат към Булдоция – често срещана заблуда.

Тази презентация е предназначена в помощ на формирането на правилна картина на идеалния Мопс. Хората занимаващи се с кучета или съдиите ще подчертаят позитивното. Отговорност на съдиите е да открият и пласират кучето което олицетворява и показва нужните качества, посочени от стандарта. Отговорноста на кучкарите (тези които гледат кучето ) да се стараят да отглеждат мопса както е посочено в стандарта.

АКЦ Стандарт:

Водещия Изглед-Симетрия и водещия външен вид са определено квадратност и набитост (трътливост) . Слабо, мършав, или дългокрак Мопс и куче с дълги крайници и дълго тяло са еднакво нежелани.

Пояснение: Мопса трябва трябва да прави силно впечатление на квадратно телесложение когато се гледа от всеки ъгъл. Трътлест означава късо тяло, ниско и набито и квадратно. Всички части на тялото трябва да си пасват заедно и да сформират хармонично тяло. Най-важна е идеята за квадратността.Нежелани черти: Слаб, дългокрак, Териеро подобен Мопс или такъв с дълги крака и дълго тяло
AKC Стандарт:
Размери, Пропорции, Съдържание - Мопсаhe трябва да бъде multum in parvo, и това уплътняване (ако може да се използва тази дума) показва компактност на форма, строини пропорции, и силни мускули. Маса от 6.35 до 8.16 килограма на куче (на куче или кучка) са желателни. Квадратни пропорции.
Пояснение: Латинския израз multum in parvo, се превежда като „ толкова мног,о но в толкова малко” – мисля, че имаше по добър превод в www.dog.bg . Мопсове които са едновремено дебели или клиощави са нежелани. Мускулите трябва да са значително развити за да позволятат звучно придвижване.
Стандарта пояснява размер в рамките на маса/тежест. Теглото на Мопса трябжа да бъде пропорционално на неговата височина и кост. Теглото обаче варира значително в зависимост от телестната структура и компакност така че два мопса с еднаква размерност могат да се различават най-много в рамките на 1.36 килограма. Мопса трябва да се оценява според костите, мускулите и телесната структура (набитостта) в зависимост от размера му и оценяваното тегло. Запомнете че Мопса е като малка играчка.

Съвършенството: Правилен баланс и компактност на формите

Нежелани черти: Изкючително широк или мъник. Липса на мyскулна хармония

Глава- Главата е голяма, масивна, кръгла – не е ябълко подобна, без назъбване по черепа

Разяснения: Главата трябва да е вирока и кръгла когато се гледа от пред и плоска когато се гледа от страни, ното с ясно изразена брадичка, нито без брадичка. Голятама глава е задължителна, но дотолкова че да не е в дисбаланс с останалата част от кучето. Същото е и когато имаме куче с малка глава и широко тяло. Главата трябва да беде пропорционална със цялото тяло.
Нежелани черти: Куполовиден череп; липса на баланс; куче с брадичка, стъчащт нос.Правилна кръгла глава
Носът е почти на нивото на очите. Твърди устни, пълтна възглавничка под очите и дълбока челюстна кост. Муцуната трябва да има правилна захапка. Гънките не закриват кръглия и широк череп и нослето. Неправилна правоъгълна глава
Очите са над носната възглевничка.
Муцинката пада далеч под очите. Тя е висиаща и може да е тясна и плитка. Този тип глава често скрива част от нослето и прилича на ножица.
Гънките маскират стеснения череп и липсата на плът отстрани на носа. На това куче му липсва черния пигмент.
Очите са големи с дебела кожа и висят добре под очите.
Поздравление на притежателите на едно от най-великолепните кучета на света – Мопса.
Мопса може да яде докато се пръсне. Скорошно проучване на Пурина показа че по слабите кучета живеят средно с по две години повече от тези с наднормено тегло и по слабите кучета имат по малко здравословни проблеми.
Трябва да му се поддуржат ноктите къси чрез рязане или пилене. Трябва да се следи за ушите и да се почистват редовно с клечки за уши. Трябва да се почиства нослето и гънките на мусунката. Трябва да се следи за зачервявания и къде се чеше. Някои Мопсове се нуждаят от всекидневно миене на лицето, докато други през няколко дни или повече. Понякога носът се инфектира и се нуждае от ветеринарна намеса.
Устата на мопса побира много зъбчета в малко пространство и те са сгъстени и изкривени. Трябва да дадем всичко от себе си за да ги почистим с четката. Вашия ветеринарен лекар може да ви препоръча някои продъкти за лесна употреба за да запазим зъбките здрави. Такива продукти са кокалите за дъячене които предпозват от зъбен камък и намаляват неговото наслагване, както и други храни.
Проблеми с дишането. Да не се извежда в горештините и да се следи за дишането му. Ако е със сплескана муцуна може да се стигне и до операция. Някои кучета не могат да дишат добре и при ниски темпрератури. Кучетата с прекалено дълги муцуни също не дишат добре.
Въпреки че Мопсовете не са предназначени за никаква определена работа да помагат на човек, те са отлични приятели и другари. Те се тренират отлично. Те се съревновават във всички спортове в които са с подходящи качества, като включват подчинение, ловкост и преследване. Има отлични книги за обучение. Потърсете наоколо за опитен трениор, който използва позитивни и мотивиращи методи за обучение.

Много хора си вземат женски мопс с надеждата да си отгледат малки, като намерят мъжки. Това изисква много добре обмислено решение, проучване, време и пари. Няма полза женската да има малки. Те се нуждаят често от цезарово сечение, за да родят кученцата си. Всеки път когато кучката се готви да ражда, трябва да се проведат разширени тестове, за да се обедим, че няма да има здравословни проблеми през периода на бремеността. Въпреки нарастващата популярност на породата или поради тази причина, има голяма нарастваща необходимост от спасяване на Мопсове в страната. Нежеланите кученца биват изоставяни всеки ден и ако оставите женската да роди, ти си отговорен за новородените до края на живота им. Желателно е да прибереш обратно всички кученца, които не са повече желани,независимо поради каква причина. Кучетата ще живеят по-здравословно и по-дълго ако бъдат are spayed или кастрирани, затова ние горещо препоръчваме това да бъде направено.
avatar
Admin
Admin

Брой мнения : 132
Points : 333
Reputation : 9
Join date : 18.04.2009
Age : 28
Местожителство : Пловдив

Вижте профила на потребителя http://zaicheta.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите